Захтеви моторних уља од аспекте ограничења емисије штетних гасова

Sovreski, Zlatko and Jovanovska, Vangelica and Jovanovski, Nikolce and Paspalovski, Toni and Pop-Andonov, Goran and Sinani, Feta (2013) Захтеви моторних уља од аспекте ограничења емисије штетних гасова. Odrzlivi razvoj grada Pozarevca i energetskog kompleksa Kostolac - Zbornik Radova, 2013, 300 (342). pp. 181-184. ISSN 978-86-912929-2-0

[thumbnail of Baranjna na motornite masla od aspekt na ogranicuvanje na emisijata od stetni gasovi.pdf]
Preview
Text
Baranjna na motornite masla od aspekt na ogranicuvanje na emisijata od stetni gasovi.pdf

Download (385kB) | Preview

Abstract

Стратегијата на европската унија е подобрување на економијата на горивата преку намалување на емисиите при сообраќајот и транспортот. Истото е регулирано со нови законски мерки и стандарди за емисија.
По големата дискусија во Комисијата на ЕУ за животната средина преку Европскиот парламент се постави за цел намалување на емисиите на CO2 од сегашните 160 на 130 g / km за нови автомобили до 2012 год. Тоа во основа представува намалување на емисијата на CO2 за 19% а воедно и економичност на горивата. По 2020 год. целта е спецификована на достижни 95 g / km.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Zlatko Sovreski
Date Deposited: 10 Jul 2013 12:02
Last Modified: 05 Aug 2015 13:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6828

Actions (login required)

View Item View Item