Analiza motornih ulja s pomoci infracrvene spektroskopie

Sovreski, Zlatko and Mojsoska, Natasa and Paspalovski, Toni and Jovanovska, Vangelica and Jovanovski, Nikola and Pop-Andonov, Goran (2013) Analiza motornih ulja s pomoci infracrvene spektroskopie. In: Odrzivi razvoj grada Pozarevca i energetskog kompleksa Kostolac - Zbornik Radova, Kostolac 2013.

[thumbnail of Analiza na motornite masla so pomos na infracrvena spektroskopija.pdf]
Preview
Text
Analiza na motornite masla so pomos na infracrvena spektroskopija.pdf

Download (340kB) | Preview

Abstract

Во денешно време, инфрацрвената спектроскопија е еден од основните инструментални техники на триботехничката дијагностика. Оваа брза и недеструктивна аналитичка метода обезбедува податоци за хемискиот состав на моторни масла.
Овај труд накратко ги опишува можностите за инфрацрвена спектроскопија за анализата на моторни масла, со кои практично се утврдуваат параметри за степенот на употребеност истите. Исто така овај труд укажува на употреба на опрема за мерење и употребата на FTIR спектроскопија за утврдување кака на основните состојки така и на адитивите кои ги имаат во составот моторните масла.
Во зависност од адитивите, моторните масла се означуваат како Low SAPS.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Zlatko Sovreski
Date Deposited: 10 Jul 2013 13:25
Last Modified: 05 Aug 2015 13:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6820

Actions (login required)

View Item View Item