„Копачите” и „Приспивна” - Стефан Гајдов

Nasev, Lence and Gavrilovski, Goce (2012) „Копачите” и „Приспивна” - Стефан Гајдов. Музичко-научна манифестација: Струшка музичка есен. pp. 13-19. ISSN ISBN 978-9989-801-10-5

[thumbnail of apstrakt struga-lence goce1.pdf]
Preview
Text
apstrakt struga-lence goce1.pdf

Download (327kB) | Preview
[thumbnail of SME-2012- L.Nasev.pdf]
Preview
Text
SME-2012- L.Nasev.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of struska poster (1).pdf]
Preview
Text
struska poster (1).pdf

Download (445kB) | Preview

Abstract

Во овој труд ќе се обидеме да расветлиме дел од елементите на уметничкиот и композиторско- техничкиот израз на македонскиот композитор Стефан Гајдов преку анализа на хорските дела "Копачите" и "Приспивна".
Со примена на конвенционална музичка анализа ќе го прикажеме начинот на организација на музичкиот материјал во двете композиции кои претставуваат индивидуална креација произлезена од композиторскатаинтуиција и објективизација на творечкиот чин

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 10 Jul 2013 08:24
Last Modified: 05 Aug 2015 09:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6789

Actions (login required)

View Item View Item