Ивана Јанков - Гоце Гавриловски: Анализа на музичките параметри од аспект на интерпретација во дел од хорското творештво на Стефан Гајдов

Jankov, Ivana and Gavrilovski, Goce (2012) Ивана Јанков - Гоце Гавриловски: Анализа на музичките параметри од аспект на интерпретација во дел од хорското творештво на Стефан Гајдов. Струшка музичка есен. pp. 21-27. ISSN ISBN 978-9989-801-10-5

[thumbnail of Struga 2012 - prez-I.Jankov.pdf]
Preview
Text
Struga 2012 - prez-I.Jankov.pdf

Download (801kB) | Preview
[thumbnail of ispraven tekst za Struga 2012.pdf]
Preview
Text
ispraven tekst za Struga 2012.pdf

Download (681kB) | Preview

Abstract

Стефан Гајдов е еден од најзначајните претставници на првата повоена генерација македонски композитори. Најголемиот дел од неговиот исклучително богат творечки опус му припаѓа на хорското творештво. Доминантно место заземаат композициите инспирирани од македонскиот фолклор. Всушност, хорските дела на Стефан Гајдов кои се инспирирани од фолклорот ги карактеризира јасна и условно кажано едноставна концепција.
Во рефератот по повод јубилејот – 20 години од смртта на композиторот ќе се осврнеме врз анализа на музичките параметри од аспект на интерпретацијата. Ќе ги посочиме доминантните музички параметри и нивната улога при креирање на композиторовата идеја. За анализа ги избравме следниве композиции за мешан хор: “Ајде слушај Анѓо”, 1927; “Момиче мало ѓаволо”, 1928; “Собрале ми се…”, 1934; “Тодоро, љубе”, 1928; “Не ми карајте ќерето”, 1940; „Мамо, главата ме боли“ (објавена 1959); и композиција за машки хор “Се запали одајчето“ 1936.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 10 Jul 2013 08:21
Last Modified: 04 Aug 2015 10:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6788

Actions (login required)

View Item View Item