Мобилност на копнените возила и примена на возила на електричен погон

Nikolov, Elenior (2004) Мобилност на копнените возила и примена на возила на електричен погон. National Journal: Modern Macedonian Defense, 4 (10).

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Elenior Nikolov - Trudovi za UGD Repozitorium_Mobilnost na Kopneni vozila.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Elenior Nikolov - Trudovi za UGD Repozitorium_Mobilnost na Kopneni vozila.pdf

Download (363kB) | Preview

Abstract

Побарувањата од Воените копнени возила се дефинираат во зависност од терените, кои ги поминуваат и од специфичните перформанси дефинирани од корисниците. Додека терените низ историјата на копнените возила се незначително променети, специфичните перформанси секогаш евулираат со секоја промена во технологиите и заканите поврзани со нив.
Овој труд содржи краток преглед на постоечките и идните побарувања на возилата, и применетите технологии неопходни за нивно задоволување, вклучувајќи го тука примарно погонот, кој може да биде класичен мотор до станици за гориво.
Помеѓу различните технологии, земајки ги во предвид потребите за идните возила, возилото со електричен погон има позиција како водечки кандидат.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Хибридно-електричен погон, дизел мотори, турбини, горивни ќелии, трансмисија.
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 14 Jun 2013 11:10
Last Modified: 14 Jun 2013 11:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6588

Actions (login required)

View Item View Item