Компјутерски дизајн на клипови со мала тежина со примена на Алгор - ФЕА систем

Nikolov, Elenior and Petreski, Drage and Dimitrovski, Dame (2011) Компјутерски дизајн на клипови со мала тежина со примена на Алгор - ФЕА систем. National Journal: Modern Macedonian Defense, 12 (21).

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Drage Petreski - Trudovi za UGD Repozitorium_StrucenTrud_SMOdbrana (2).pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Drage Petreski - Trudovi za UGD Repozitorium_StrucenTrud_SMOdbrana (2).pdf

Download (690kB) | Preview

Abstract

Содржината на овој труд го покажува прегледот на развојните тенденции на лесните клипови, современите клипни дизајни засновани врз својствата на материјалот. Развојните активности вклучуваат лаборатории за тестирање на мотори и резултати од изведените истражувања. Предвиденото користење на квалитетни методи за мерење како што е ФМЕА (Краен модалитет и анализа на ефектите) се применува на таков начин за да се претпостави однесувањето на идните клипови, како комплетен процес, со единствена цел да се избегнат детонантните појави кај бензинските мотори. Финалната конструкција на клипот зависи од неговата тежина, компресивна висина и главните димензии. Исто така, направен е преглед на примената на програмскиот пакет Алгор-ФЕА за моделирање на клипниот дизајн како и за анализа на напрегањата и деформациите на дадениот модел.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Согорување, моделирање, простор за согорување, детонација, бензински мотори, лесни клипови, Алгор-ФЕА систем.
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 13 Jun 2013 13:22
Last Modified: 13 Jun 2013 13:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6577

Actions (login required)

View Item View Item