Computer aided measurement of the temperature in the cutting process by machining with turning

Trajchevski, Neven and Kuzinovski, Mikolaj and Filiposki, Velimir and Cichosz, Piotr (2004) Computer aided measurement of the temperature in the cutting process by machining with turning. In: Proceedings of the scientific conference with international participation "Manufacturing and menagement in 21-st century", 16-17 Sept 2004, Ohrid, Republic of Macedonia.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Konferencii_PubC-1.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Konferencii_PubC-1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Опишан е новосоздаден компјутерски потпомогнат истражувачки систем за мерење
на температура во процесот на режење при обработка со стружење. За мерење на
температурата применет е метод на природен термопар. Прикажани се две патеки за
одведување на сигналот од обработуваниот предмет. Една, со помош на Хоттингер-ова
глава и друга со помош на помагало конструирано од проф. Миколај Кузиновски.
Преносот на генерираниот термонапон до персоналниот компјутер е изведен со
оригинален интерфејс, составен од засилувач и A/D конвертор.Прием на податоците
во персоналниот комјутер го врши апликација креирана во Microsoft Visual C++ 6.0 која
графички ги прикажува кривите на термонапонот генериран во процесот на режење.
Комјутеризираниот мерен систем за мерење на температура е изработен на
Машински и Електротехнички факултет во Скопје во соработка со Институтот за
Технологија на Машини и Автоматизација при Вроцлавска Политехника, Полска.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: стружење, температура, термонапон, помагало на проф. Миколај Кузиновски, Hottinger-ова глава.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 29 May 2013 10:13
Last Modified: 25 May 2021 07:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6444

Actions (login required)

View Item View Item