Исхраната како лек кај деца со аутизам

Velickova, Nevenka (2010) Исхраната како лек кај деца со аутизам. In: Прв конгрес на студенти од здравствени струки и здравствени работници, 22-25 април, 2010, Битола.

[thumbnail of ishranata kako lek kaj deca so autizam.docx] Text
ishranata kako lek kaj deca so autizam.docx

Download (374kB)

Abstract

Воведен дел: Една од најчестите “болести” кај децата во денешно време е аутизмот. За разлика од претходните години кога болеста многу малку се споменуваше и елеборираше како проблем во светската популација, денес нејзината застапеност во светски размери изнесува 1:100 деца, и истата многу почесто се сретнува кај машки деца (3-6 машки: 1 девојче).
Цели на трудот: Да се утврдат ефектите на правилната и соодветна исхрана врз процесот на социјализација и адаптација кај деца со аутизам.
Заклучок: Освен со медицински третмани (хипербарична комора) аутизмот може да се лекува и со правилна исхрана, постојано внесување на витамини и минерали, како и бихејвиорална терапија. Нутриционистичките сугестии се особено битни во лекувањето на ова заболување, со што ќе се подобри недостатокот на витамини и минерали во организмот како услов за подобрување на здравјето кај овие лица.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 16 Apr 2013 13:55
Last Modified: 16 Apr 2013 13:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6126

Actions (login required)

View Item View Item