64-слојна компјутеризирана томографија на коронални крвни садови - КТ коронарографија

Manoilov, Mihajlo (2010) 64-слојна компјутеризирана томографија на коронални крвни садови - КТ коронарографија. . (Unpublished)

[thumbnail of 64-Slice MSCT Coronarography.pptx] Slideshow
64-Slice MSCT Coronarography.pptx

Download (2MB)

Abstract

Современа неинвазивна дијагностичка метода за волуметриски приказ на коронарните крвни садови.
Предност во однос на конвенционалната коронарографија:

Неинвазивен метод со голема дијагностичка прецизност;
Конфорен преглед кој трае кратко;
Многу информации за снимeната регија:
зид и лумен на крвен сад, однос со околни структури,
анализа на сите органи во снимената регија.

Недостатоци во однос на конвенционалната коронарографија:

Послаба визуелизација на протокот на колатералната циркулација;
Долготраен постпроцесинг на податоци;
Нова метода побарува долготрајна соодветна едукација.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 11 Mar 2013 14:27
Last Modified: 09 Apr 2015 09:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5779

Actions (login required)

View Item View Item