Пелистер - природно географски одлики

Dimitrov, Nikola (2008) Пелистер - природно географски одлики. Working Paper. Monografija.

[thumbnail of Димитров В. Н. (2008) ПЕЛИСТЕР - Природно географски одлики, стручен текст во монографија.pdf]
Preview
Text
Димитров В. Н. (2008) ПЕЛИСТЕР - Природно географски одлики, стручен текст во монографија.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Стручна монографија за Јавната установа Национален парк „Пелистер“, монографиајта е издадена по повод 50 години НП „Пелистер“. Монографијата опфаќа 13 стручни теми,
- Значењето на природните вредности на „Пелистер“
- Пример за немаџирање по европски стандарди
- Состојби, заштити и управување
- Дел од зелениот појас на Европа
- Да убавее вечно Пелистер
- Природно географски одлики
- Флира и фауна
- Масовна посетеност
- Пелистерски очи, од занес до воздишките
- Во царството на височините
- Височините секогаш привлечни
- Културно наследство
- Патека по првата светска војна
Сите текстови се поткрепени со фотографски и картографски прилози. Деловите се пишувани од стручни и компетентни лица.
Монографијата е двојазична на македонски и англиски јазик.

Item Type: Monograph (Working Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Apr 2013 09:47
Last Modified: 22 Apr 2013 09:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5646

Actions (login required)

View Item View Item