Гастрономската понуда како фактор за развој на туризмот во Дојран

Saneva, Dusica and Bardarova, Snezana and Antonievski, Goran (2012) Гастрономската понуда како фактор за развој на туризмот во Дојран. In: Scientific-Technical Forum theme: Tourism in Dojran Region,, 20 Apr 2012, Dojran, R.Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of ГАСТРОНОМСКАТА ПОНУДА КАКО ФАКТОР ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО ДОЈРАН.docx] Text
ГАСТРОНОМСКАТА ПОНУДА КАКО ФАКТОР ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО ДОЈРАН.docx

Download (26kB)

Abstract

Храната претставува секојдневна потреба на секое живо суштество и е од витално значење за развојот на туризмот, а особено е важен фактор за равој на туризмот во Дојран. Специфичните начини на подготовка на храната иако не се основниот предуслов за развој на туризмот во Дојран, сепак се од битно значење и претставуваат еден од условите за привлекување на туристи во Дојран. Врз основа на специфичните начини на подготовка на храна и врз основа на гастроноската понуда се развиваат одредени форми на туризам како рурален, еколошки така се развива и гастрономскиот туризам. Гастрономскиот туризам во општина како што е Дојран, може да претставува и втор по значење услов за развој на туризмот, после лековитоста на езерските алги. Врз основа на гастрономската понуда на Дојран која се состои од автентични и традиционални подготовки на храна може да се влијае врз порастот на посетеноста на Дојран, бидејќи туристот секогаш се враќа онаму каде што имал добар оброк. Затоа општина Дојран заедно со туристичките објекти (ресторани и хотели) мора да понудат добра гастрономска понуда со која ќе се привлечат туристите и ќе се промовира Дојран.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Snezana Bardarova
Date Deposited: 07 Feb 2013 08:20
Last Modified: 24 Feb 2014 09:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5544

Actions (login required)

View Item View Item