The influence of collagen type II induced arthritis over activity of certain hepatal enzymes in white lab rat

Ivanova, Natali and Gjorgoski, Icko and Spasov, Mire and Hadzi-Petrusev, Nikola and Danilova, Marina (2010) The influence of collagen type II induced arthritis over activity of certain hepatal enzymes in white lab rat. In: 33rd International medical scientific congress for medical students and young doctors.

[thumbnail of __fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_DOC000.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_DOC000.pdf

Download (365kB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_ВЛИЈАНИЕТО  НА  КОЛАГЕН   ИНДУЦИРАНИОТ  АРТРИТИС  ВРЗ  АКТИВНОСТА  НА  АSТ  И  АLТ.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_ВЛИЈАНИЕТО НА КОЛАГЕН ИНДУЦИРАНИОТ АРТРИТИС ВРЗ АКТИВНОСТА НА АSТ И АLТ.pdf

Download (4MB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_Vlijanieto na kolagen induciraniot artritis vrz aktivnosta na AST i ALT kaj beliot laboratoriski staorec.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_Vlijanieto na kolagen induciraniot artritis vrz aktivnosta na AST i ALT kaj beliot laboratoriski staorec.pdf

Download (596kB) | Preview

Abstract

Колаген индуцираниот артритис доведува до автоимуно инфламаторно воспаление, што пак, од своја страна, не само што предизвикува отоци, деформитети и ограничена подвижност на зглобовите, туку предизвикува промени како на хематолошките така и на биохемиските параметри во крвта, односно серумот.
Испитувани беа бели лабораториски стаорци од сојот вистар со цел да се видат ефектите на колаген индуцираниот артритис врз некои параметри на црниот дроб, како АСТ и АЛТ во серум.
Од испитувањата се дојде до сознание дека активноста на аспартат трансферазата и аланин аминотрансферазата кај контролната група стаорци, кај сите единки, се движи околу некоја нормална референтна вредност, додека кај третираните животни сигнификантно се зголемува АСТ, додека вредностите на АЛТ се зголемени, но остануваат на ниво поблиску до контролната група.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marina Danilova
Date Deposited: 07 Feb 2013 08:29
Last Modified: 24 Feb 2014 09:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5425

Actions (login required)

View Item View Item