Пишање

Janevski, Vladimir (2004) Пишање. [Video]

[thumbnail of Pishanje.avi] Video
Pishanje.avi

Download (84MB)
[thumbnail of Pishanje.avi] Video
Pishanje.avi

Download (84MB)

Abstract

Обредот пишање се изведувал во етничкиот предел Скопска Торбешија, за време на свадбениот циклус. Посебно надарена жена, азаџика, во татковата кука ја подготвува невестата мачкајки и на лицето белило, црвило и злато со што се изведуваат растителни и геометриски фигури по лицето.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 26 Feb 2013 13:11
Last Modified: 26 Feb 2013 13:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5408

Actions (login required)

View Item View Item