Tvorestvoto na makedonskite kompozitori vo uslovi na tranzicija 1991-2012/1991-2001/2001-2012

Zelenkovska Leshkova, Stefanija and Velkovska-Trajanovska, Valentina (2013) Tvorestvoto na makedonskite kompozitori vo uslovi na tranzicija 1991-2012/1991-2001/2001-2012. In: Muzika regiona u uslovima tranzicije (1990-2010), 25.01.2013, Sala Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Crna Gora. (Unpublished)

[thumbnail of Tvorestvoto na makedonskite kompozitori 1991-2012.pptx] Slideshow
Tvorestvoto na makedonskite kompozitori 1991-2012.pptx

Download (488kB)

Abstract

Во овој труд се осврнуваме на состојбите во творештвото на македонските композитори во периодот од 1991 до 2012 година. Во овие две децении транзициските околности низ кои помина Р.Македонија по осамостојувањето, различно се рефлектираа и врз различните музички жанрови, профитни и непрофитни. Всушност, најголеми промени се случија на полето на уметничкото музичко творештво кои наведуваат на фактот дека општествено-економските, социолошките и културолошките фактори се пресудни во создавањето на новите музички дела. Истражувањето покажа дека во периодот од 1991 до 2001 год. активни се 22 композитори со 203 нови дела. Најголем број на создадени дела се во траење од 5 до 10 мин. (83 дела), до 20 мин. – 72 дела а до и над 60 по 4 дела. По својот инструментален состав тие се камерни (58 дела), соло/дуо (34 дела) и симфониски дела (30 дела). Од нив 53 дела се нарачки на Сојузот на комозиторите на Р.Македонија и 87 дела се изведени на фестивалот „Денови на македонска музика“ кој го организира оваа едниствена асоцијација во земјата. Во следната деценија состојбите се менуваат превенствено поради тоа што композиторите се адаптираат на новите општествени услови што може да се заблежи и преку самото творештво: активни се 32 композитори, од кои една третина живеат и работат надвор од земјата. Нарачките на Сојузот остануватат главниот двигател за создавањето на новите дела преку нарачките и фестивалот „Денови на македонска музика“.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 12 Feb 2013 12:15
Last Modified: 23 Sep 2013 10:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5321

Actions (login required)

View Item View Item