Интерен практикум по Растителна екологија и фитоценологија

Mihajlov, Ljupco and Trajkova, Fidanka (2008) Интерен практикум по Растителна екологија и фитоценологија. . (Unpublished)

[thumbnail of praktikum rastitelna ekologija i fitocenologija.pdf]
Preview
Text
praktikum rastitelna ekologija i fitocenologija.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Практикумот по предметот Растителна екологија и фитоценологија е наменет за студентите од Земјоделски факултет и ги содржи вежбите:

1. Микроклиматски мерења
2. Климатските елемнети и конструкција на климадијаграм по Walter
3. Класификација на климата по Грачанин
4. Адаптивни особини на растенијата кон режимот на светлина
5. Анатомско-морфолошки карактеристики на хигрофитите
6. Анатомско-морфолошки карактеристики на мезофитите
7. Анатомско-морфолошки карактеристики на ксерофитите
8. Презентација на научен научен труд од заштита на животната средена и упатства за изготвување на семинарска работа
9. Аналитички означувања (процени) на изобилството на видовите и формаулари за опишување на шумски и тревни фитоценози
10. Биолошка разновидност и значењето на ген банките за неговото чување и заштита
11. Одржливо земјоделство/развој и агро-еколошки индикатори
12. Теренска вежба

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Natural sciences > Biological sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Fidanka Trajkova
Date Deposited: 01 Feb 2013 15:02
Last Modified: 01 Feb 2013 15:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5298

Actions (login required)

View Item View Item