Functional dependency of the expenditure for the construction of horizontal mining facilities

Doneva, Nikolinka and Despodov, Zoran and Hadzi-Nikolova, Marija and Mijalkovski, Stojance (2012) Functional dependency of the expenditure for the construction of horizontal mining facilities. Zbornik na trudovi Podeks-Poveks 2012. ISSN 978-9989-2921-8-7

[thumbnail of Никлинка Донева ПОДЕКС 2012.docx] Text
Никлинка Донева ПОДЕКС 2012.docx

Download (105kB)

Abstract

Значајно место во вкупните трошоци за добивање на тон руда имаат трошоците за изработка на капиталните рударски простории. Токму поради тоа во овој труд се презентирани резултатите од моето научно истражување. Во него се утврдени трошоците за изработка на хоризонтални рударски простории со различна големина на попречен пресек, кои минуваат низ работнa срединa со различни структурни карактеристики. На основа вака добиените податоци е утврдена двопараметарска функционална зависност на трошоците за изработка.

Клучни зборови: попречен пресек,научно истражување, карпи.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Nikolinka Doneva
Date Deposited: 22 Jan 2013 14:06
Last Modified: 24 Oct 2014 11:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4980

Actions (login required)

View Item View Item