Содржината на вкупните и леснодостапни форми на манган и магнезиум во оризовите почви во Кочанско Поле

Andreevska, Danica and Petkovski, Dime and Spasenoski, Mirko and Ilieva, Verica (2000) Содржината на вкупните и леснодостапни форми на манган и магнезиум во оризовите почви во Кочанско Поле. Зборник на трудови - Симпозиум, Почвите и нивното искористување. pp. 239-250.

[thumbnail of simpozium_verica.ilieva.pdf]
Preview
Text
simpozium_verica.ilieva.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Од осум локалитети во Кочанско Поле, на кои оризот се одгледува главно како монокултура, истражувана е содржината на вкупни и леснодостапни форми на манган и магнезиум во оризовите почви, и тоа на ораничниот слој со длабочина 0-20 и 20-40 sm. Истовремено се проучени механичкиот состав, содржината на хумус и вкупен азот, реакцијата на почвениот раствор и леснодостапните фосфор и калиум. Според добиените резултати оризовите почви од испитуваните локалитети на Кочанско Поле се добро обезбедени со појава на суфицит од манган, и добро обезбедени до богати со вкупен и леснодостапен магнезиум.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Verica Ilieva
Date Deposited: 26 Dec 2012 14:39
Last Modified: 19 Jun 2013 06:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4581

Actions (login required)

View Item View Item