Современа технологија за експлоатација на гранит

Panov, Zoran and Zdravev, Stojan and Andonoski, Ile (2002) Современа технологија за експлоатација на гранит. In: Kamenot vo Makedonija 2012, 28-30 noemvri 2012, Krusevo, Makedonija.

[thumbnail of Panov_Kamen_MK_2002.pdf]
Preview
Text
Panov_Kamen_MK_2002.pdf

Download (566kB) | Preview

Abstract

Во овој труд е обработена современата технологија за експлоатација (сечење) на гранитни блокови. При тоа, користени се долгогодишните искуства од експлоатацијата на архитектонско - градежен камен во Република Македонија, како и современите техничко - технолошки достигнувања во оваа област во светот. Во трудот ќе биде даден приказ на технологијата на откопување и конкретно методите за експлоатација и вадење на гранитни блокови од површинскиот коп “Крушејца” - Мариовско.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Panov
Date Deposited: 21 Dec 2012 11:37
Last Modified: 03 Jun 2013 13:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4207

Actions (login required)

View Item View Item