Dimovska, Violeta and Ilieva, Fidanka (2025) Маџун-традиционален производ од грозје. In: 8ма Меѓународна научна конференција „Предизвици во туризмот и бизнис логистиката во 21от век“, 07 May 2025, Skopje. (Unpublished)
АГЕНДА ISCTBL 2025 МКД.pdf
Download (194kB)
Prezentation.pdf
Download (849kB)
Abstract
Традиционалната храна се смета за наследство што се пренесува со генерации и потрошувачите очекуваат специфични сензорни својства и висок квалитет на храната. Маџунот е традиционален производ кој се добива со варење на грозодвиот сок и со вакум технологија. Кардинал е трпезна сорта на грозје. Припаѓа во групата на рани сорти. Грозјето е наменето пред за консумација во свежа состојба (трпезно), но поради способноста да концентрира поголема содржина на шеќер е погодна суровина и за дестилати како и за производство на маџун. Во оваа истражување беа анализирани 3 примероци маџун од кои 1 примерок (К1) произведен со вакум технологија и 2 примероци (К2 и К3) произведени на традиционален начин. Од квалитативните својства беа анализирани вкупни и поединечни шеќери (фруктоза, гликоза, сахароза и малтоза), суви материи растворливи во вода и вкупни феноли. Во однос на содржината на хидроксиметил фурфурал (HMF), примероците добиени на традиционален начин (К2 и К3) се со значително поголема содржина во однос на примерокот (К1) произведен со вакум технологија. Ова се должи на технологијата на производство односно температурата (Т0С) и времетрењето на самиот процес. Добиените резултати за содржината на минерали и тешки метали покажаа варијабилност помеѓу примероците, а се должи на условите на одгледување односно составот на почвата, исхраната како и заштитата на виновата лоза.
| Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
|---|---|
| Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
| Divisions: | Faculty of Agriculture |
| Depositing User: | Violeta Dimovska |
| Date Deposited: | 26 Aug 2025 10:53 |
| Last Modified: | 26 Aug 2025 10:53 |
| URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/36300 |
