Влијание на технологијата на производство врз некои квалитативни својства, минерали и тешки метали во Маџун од сортата грозје Кардинал

Vitanovska, Biljana and Dimovska, Violeta and Ilieva, Fidanka (2024) Влијание на технологијата на производство врз некои квалитативни својства, минерали и тешки метали во Маџун од сортата грозје Кардинал. In: V студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 13 Nov 2024, Stip. (Unpublished)

[thumbnail of kniga_na_apstrakti_2024.pdf] Text
kniga_na_apstrakti_2024.pdf

Download (1MB)
[thumbnail of Влијание на технологијата на производство врз некои квалитативни својства, минерали и тешки метали во маџун од сортата грозје Кардинал.pdf] Text
Влијание на технологијата на производство врз некои квалитативни својства, минерали и тешки метали во маџун од сортата грозје Кардинал.pdf

Download (683kB)

Abstract

Кардинал е трпезна сорта на грозје. Припаѓа во групата на рани сорти. Грозјето е наменето пред за консумација во свежа состојба (трпезно), но поради способноста да концентрира поголема содржина на шеќер е погодна суровина и за дестилати како и за производство на маџун. Маџунот е традиционален производ кој се добива со варење на грозодвиот сок и со вакум технологија. Во оваа истражување беа анализирани 3 примероци маџун од кои 1 примерок (К1) произведен со вакум технологија и 2 примероци (К2 и К3) на традиционален начин. Од квалитативните својства беа анализирани вкупни и поединечни шеќери (фруктоза, гликоза, сахароза и малтоза), суви материи растворливи во вода и вкупни феноли. Во однос на содржината на хидроксиметил фурфурал (HMF), примероците добиени на традиционален начин (К2 и К3) се со значително поголема содржина во однос на примерокот (К1) произведен со вакум технологија. Ова се должи на технологијата на производство односно високата температура (Т0С) и времетрењето на самиот процес. Добиените резултати за содржината на минерали и тешки метали покажаа варијабилност помеѓу примероците, а се должи на условите на одгледување односно составот на почвата, исхраната како и заштитата на виновата лоза.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Dimovska
Date Deposited: 13 Jan 2025 10:19
Last Modified: 13 Jan 2025 10:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/35312

Actions (login required)

View Item View Item