Селекција и семепроизводство - рецензирана скрипта

Spasova, Dragica (2012) Селекција и семепроизводство - рецензирана скрипта. ISBN 978-608-4504-90-0.

Full text not available from this repository.

Abstract

Земјоделството е најстарото човечко занимање. Од најстари времиња до денес, најголема грижа на човекот е како да произведе доволно храна за своите потреби. Растителното производство може да се зголеми со понапредна технологија (обработка на почвата, ѓубрење, наводнување и различни други агротехнички мерки) или со одгледување на подобри растителни видови и форми кои имаат повисок производен и генетски потенцијал. Во првиот случај е значајна техниката на унапредување, а другиот случај е зависен од подобрување на наследните својства на растенијата, што се постигнува со нивна селекција.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Dragica Spasova
Date Deposited: 11 Dec 2012 14:46
Last Modified: 06 Apr 2015 13:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3402

Actions (login required)

View Item View Item