Влијание на сортата и технологијата на производство врз хемискиот состав на маџун (меласа од грозје)

Vitanovska, Biljana and Dimovska, Violeta and Ilieva, Fidanka and Arsov, Emilija (2023) Влијание на сортата и технологијата на производство врз хемискиот состав на маџун (меласа од грозје). In: IV студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина", 09 Nov 2023, Stip.

[thumbnail of Vitanovska et all. 2023.pdf] Text
Vitanovska et all. 2023.pdf

Download (732kB)

Abstract

Маџунот е производ кој се добива од грозје односно грздов сок. Тој е еден од популарните традиционални производи во Република Северна Македонија во последните 10 години. Во оваа истражување беше анализиран хемискиот состав на вкупно 5 примероци Маџун произведен од сортата Вранец (од различни локалитет), од кои 4 примероци на традиционален (V2,V3,V4, V5) и еден (V1) на индустриски начин на производство. Содржината на сувата материја растворлива во вода во примероците се движи во границите од 61,67% (V5) до 75,17% (V2). Највисока содржина на вкупни шеќери од 72,72% беше утврдена кај примерокот V3, a најниска од 47,27% кај примерокот V5.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Emilija Arsov
Date Deposited: 18 Jan 2024 10:42
Last Modified: 18 Jan 2024 10:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/33210

Actions (login required)

View Item View Item