Влијание на сортата грозје и технологијата на производство врз хемискиот состав на маџун (меласа од грозје)

Vitanovska, Biljana and Dimovska, Violeta and Ilieva, Fidanka and Arsov, Emilija (2023) Влијание на сортата грозје и технологијата на производство врз хемискиот состав на маџун (меласа од грозје). In: IV студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина", 09 Nov 2023, Stip. (Unpublished)

[thumbnail of PDF.pdf] Text
PDF.pdf - Presentation

Download (867kB)
[thumbnail of Програма.pdf] Text
Програма.pdf

Download (225kB)

Abstract

Зборот “MACUN“-густо сварен овошeн сок.
Потекло – од 15 -19 век кога на Балканот е формирано Османлиското царство
Прв пат е произведен во 1527 година по порачка од Султанот Сулејман Величенствениот како лек за закрепнување на неговата мајка Ајше Хафса која ја имала и титулата Валиде Султан. Затоа наредил денот – пролетна рамноденица да се посвети на маџунот и тој ден во престолнината да се раздели на сите семејства. И денес, во градот Маниса до Измир, се слави истиот ден, а маџунот се продава под името Manisa Mesir Macunu. Интернационално име e меласа од грозје –Grape molasses

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Dimovska
Date Deposited: 04 Dec 2023 12:55
Last Modified: 04 Dec 2023 12:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32681

Actions (login required)

View Item View Item