Vitanovska, Biljana and Dimovska, Violeta and Ilieva, Fidanka and Arsov, Emilija (2023) Влијание на сортата грозје и технологијата на производство врз хемискиот состав на маџун (меласа од грозје). In: IV студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина", 09 Nov 2023, Stip. (Unpublished)
Text
PDF.pdf - Presentation Download (867kB) |
|
Text
Програма.pdf Download (225kB) |
Abstract
Зборот “MACUN“-густо сварен овошeн сок.
Потекло – од 15 -19 век кога на Балканот е формирано Османлиското царство
Прв пат е произведен во 1527 година по порачка од Султанот Сулејман Величенствениот како лек за закрепнување на неговата мајка Ајше Хафса која ја имала и титулата Валиде Султан. Затоа наредил денот – пролетна рамноденица да се посвети на маџунот и тој ден во престолнината да се раздели на сите семејства. И денес, во градот Маниса до Измир, се слави истиот ден, а маџунот се продава под името Manisa Mesir Macunu. Интернационално име e меласа од грозје –Grape molasses
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Violeta Dimovska |
Date Deposited: | 04 Dec 2023 12:55 |
Last Modified: | 04 Dec 2023 12:55 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32681 |
Actions (login required)
View Item |