Резултати од контролното археолошко ископување на локалитетот "Долна Бежанија" с. Криви Дол

Nacev, Trajce (1996) Резултати од контролното археолошко ископување на локалитетот "Долна Бежанија" с. Криви Дол. Зборник VII.

[thumbnail of rezultati.pdf]
Preview
Text
rezultati.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Археолошкиот локалитет "Долна Бежанија" се наоѓа на 1,5 км јужно од селото Криви Дол. Се наоѓа на два рида со неправилна форма и зафаќа површина од 1200м2. Врз основа на нашето контролно истражување можеме да претпоставиме дека локалитетот Долна Бежанија е оштетена некропола со пронајдени остатоци од погребани луѓе. Ова мислење е поткрепено со фактот дека не е пронајдена населба, туку само некропола. Базирано на пронајдените наоди можеме да заклучиме дека локалитетот датира од XIII до XI век п.н.е. што одговара на периодот од Бронзеното или почетокот на Железното време во Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 12 Dec 2012 14:58
Last Modified: 12 Dec 2012 14:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3252

Actions (login required)

View Item View Item