Новооткриен термален објект во Баргала

Nacev, Trajce and Beldedovski, Zvonko (2006) Новооткриен термален објект во Баргала. Macedoniae acta archeologica (17). pp. 289-302. ISSN 0350-1639

[thumbnail of Novo otkrien objekt Picasa.pdf]
Preview
Text
Novo otkrien objekt Picasa.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Истражувачките активности изведени од Музејот во Штип, на археолошкиот локалитет Баргала во 2001 година доведоа до откритие на голем број објекти, од кој од особено значење е термалниот објект - Доцноримска бања. Овој термален објект е сместен помеѓу базиликата и градските ѕидини. Објектот е одлично сочуван со сите негови архитектонски обележја. Поделен е во простории кои меѓусебно се поврзани. Секоја од собите е градена со различна намена. Иако се уште не е целосно истражен се разликуваат следните елементи на објектот: apoditerium (соблекувална), frigidarium (бања со ладна вода и базен), tepidarium (топла бања со голема и мала када), laconicum (сауна), caldarium (жешка бања со два мали базена или кади).
На територијата на Македонија се откриени уште неколку термални објекти во археолошките локалитети Стоби, Хераклеја, Скупи и с. Банско, близу Струмица кои датираат од римскиот и доцноримскиот период.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 12 Dec 2012 14:58
Last Modified: 12 Dec 2012 14:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3248

Actions (login required)

View Item View Item