Можности за примена на некои нови методи за добивање на безвирусен посадочен материјал

Mitrev, Sasa (2000) Можности за примена на некои нови методи за добивање на безвирусен посадочен материјал. [Project]

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_marijana.kroteva_Desktop_Moznosti za primena na nekoi novi metodi za dobivanje na bezvirusen posadocen materijal.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_marijana.kroteva_Desktop_Moznosti za primena na nekoi novi metodi za dobivanje na bezvirusen posadocen materijal.pdf

Download (285kB) | Preview

Abstract

Употребувајќи ги новите методи на култура на растителни ткива и клетки во услови in vitro, сосема реална можноста за добивање на безвирусен посадочен материјал, а со тоа се подобрува не само генетичката стабилност на регенерирените растенија, туку и морфолошките и биолошките карактеристики на испитуваните култури. Истовремено тоа представува и можност за понатамошна селекција на здрав растителен материјал.
Основната цел на предложеното истражување беше да се постави култура од повеќе меристемски и немеристеммски експлантати од пиперка (како и други видови од стратешко и комерцијално заначење, кои во најскоро време ќе се реализираат), да се запознаат својствата на ткивата во услови in virto и да се согледаат можностите за добивање на здрав безвирусен материјал.
Оваа цел е реализирана со поставување на експлантати од пиперка, и тоа на две сорти: Куртовса Капија и Златен медал, на повеќе различни хормонални комбинации на MS медиум.
Резултатите од истражувањето овозможуваат посмислен приод во користењето и примената на методот култура на растителни ткива во земјоделието а воедно и негова поголема практична примена.
Тоа допринесува за поголема примена и афирмација на новите современи методи во градинарството и пошироко во земјоделската практика, што на нашето производство многу му недостасува.

Item Type: Project
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Marijana Kroteva
Date Deposited: 10 Dec 2012 16:43
Last Modified: 10 Dec 2012 16:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3234

Actions (login required)

View Item View Item