Проучување на важните причинители на болести и штетни инсекти на пиперката на подрачјето на општина Струмица со посебен осврт на мерките за заштита

Jakimov, Dobre and Mitrev, Sasa (1996) Проучување на важните причинители на болести и штетни инсекти на пиперката на подрачјето на општина Струмица со посебен осврт на мерките за заштита. [Project]

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_marijana.kroteva_Desktop_Proucuvanje na vaznite priciniteli za bolesti i stetni insekti.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_marijana.kroteva_Desktop_Proucuvanje na vaznite priciniteli za bolesti i stetni insekti.pdf

Download (586kB) | Preview

Abstract

Проучувањата имаат за цел да утврдат: кои штетни инсекти, фитопатогени габи, вируси и бактерии се присутни по пиперката во нашите услови. Лабораториско изолирање и потврдување на патогените, одредување на нивните одгледувачки, биохемијско-физиолошки и патогени карактеристики, начинот на нивното одржување и пренесување во природни услови, како и детерминирање на поважните штетни инсекти.
Сите овие задачи ќе се остваруваат перманентно секоја година во зависност од тоа кој патогени организми или штетници доминира во соодветната година.

Item Type: Project
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Marijana Kroteva
Date Deposited: 10 Dec 2012 16:43
Last Modified: 10 Dec 2012 16:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3233

Actions (login required)

View Item View Item