Dimovska, Violeta (2023) Физичко-хемиски карактеристики на маџун (grape molasses) произведен на традиционален начин. In: Stanushina day, 07 May 2023, Kavadarci. (Unpublished)
Text
ДЕН НА СТАНУШИНА.pdf Download (1MB) |
|
Text
Stanushina day, program.pdf Download (258kB) |
Abstract
Под поимот традиционални производи односно традиционална храна се подразбира храна што се произведува на специфичен начин без или со минимална обработка, а го одразува културното наследство, и се пренесува од генерација на генерација.
Традиционалната храна се смета за наследство што се пренесува со генерации и потрошувачите очекуваат специфични сензорни својства и висок квалитет на храната.
Во исто време, традиционалната храна мора да биде безбедна од микробиолошки и физичко- хемиско аспект, без претерана преработка и да не содржи конзерванси.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Violeta Dimovska |
Date Deposited: | 06 Oct 2023 09:59 |
Last Modified: | 06 Oct 2023 09:59 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32316 |
Actions (login required)
View Item |