Физичко-хемиски карактеристики на маџун (grape molasses) произведен на традиционален начин

Dimovska, Violeta (2023) Физичко-хемиски карактеристики на маџун (grape molasses) произведен на традиционален начин. In: Stanushina day, 07 May 2023, Kavadarci. (Unpublished)

[thumbnail of ДЕН НА СТАНУШИНА.pdf] Text
ДЕН НА СТАНУШИНА.pdf

Download (1MB)
[thumbnail of Stanushina day, program.pdf] Text
Stanushina day, program.pdf

Download (258kB)

Abstract

Под поимот традиционални производи односно традиционална храна се подразбира храна што се произведува на специфичен начин без или со минимална обработка, а го одразува културното наследство, и се пренесува од генерација на генерација.
Традиционалната храна се смета за наследство што се пренесува со генерации и потрошувачите очекуваат специфични сензорни својства и висок квалитет на храната.
Во исто време, традиционалната храна мора да биде безбедна од микробиолошки и физичко- хемиско аспект, без претерана преработка и да не содржи конзерванси.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Dimovska
Date Deposited: 06 Oct 2023 09:59
Last Modified: 06 Oct 2023 09:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32316

Actions (login required)

View Item View Item