Dimovska, Violeta (2023) Физичко-хемиски карактеристики на маџун (grape molasses) произведен на традиционален начин. In: Stanushina day, 07 May 2023, Kavadarci. (Unpublished)
ДЕН НА СТАНУШИНА.pdf
Download (1MB)
Stanushina day, program.pdf
Download (258kB)
Abstract
Под поимот традиционални производи односно традиционална храна се подразбира храна што се произведува на специфичен начин без или со минимална обработка, а го одразува културното наследство, и се пренесува од генерација на генерација.
Традиционалната храна се смета за наследство што се пренесува со генерации и потрошувачите очекуваат специфични сензорни својства и висок квалитет на храната.
Во исто време, традиционалната храна мора да биде безбедна од микробиолошки и физичко- хемиско аспект, без претерана преработка и да не содржи конзерванси.
| Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
|---|---|
| Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
| Divisions: | Faculty of Agriculture |
| Depositing User: | Violeta Dimovska |
| Date Deposited: | 06 Oct 2023 09:59 |
| Last Modified: | 06 Oct 2023 09:59 |
| URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32316 |
