Ivanova, Violeta (2023) Предизвици при производство на алкохолни пијалаци. In: Одржливо производство на иновативни производи од локални сорти на грозје, 27 June 2023, Negotino, North Macedonia.
![Виолета Иванова Петропулос-Предизвици при производство на алкохолни пијалаци.pdf [thumbnail of Виолета Иванова Петропулос-Предизвици при производство на алкохолни пијалаци.pdf]](https://eprints.ugd.edu.mk/style/images/fileicons/text.png)
Виолета Иванова Петропулос-Предизвици при производство на алкохолни пијалаци.pdf
Download (7MB)
![Програма за работилница.pdf [thumbnail of Програма за работилница.pdf]](https://eprints.ugd.edu.mk/style/images/fileicons/text.png)
Програма за работилница.pdf
Download (974kB)
Abstract
Јаки алкохолни пијалаци се пијалаци во кои главна основна компонента е етанол (етил алкохол, C2H5OH).
Природните јаки алкохолни пијалаци се најквалитетните производи бидејќи ги содржат сите ароматични компоненти кои потекнуваат од суровината.
Најраспространен јак алкохолен пијалак во Македонија е ракија (производ од грозје).
Се сретнуваат и овошни ракии (слива, кајсија, круша, дуња....).
Зборот ракија има арапско потекло, од зборот „ал-арак“, што значи „пот“.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Subjects: | Natural sciences > Chemical sciences Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Violeta Ivanova Petropulos |
Date Deposited: | 04 Sep 2023 09:03 |
Last Modified: | 04 Sep 2023 09:03 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32130 |