Влијание на начинот на ферментација врз квалитетот на црвените вина произведени од локалитетот Виница

Petrov, Antonio and Ilieva, Fidanka and Kostadinovic Velickovska, Sanja and Dimova, Violeta (2022) Влијание на начинот на ферментација врз квалитетот на црвените вина произведени од локалитетот Виница. In: III Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 11 Nov 2022, Stip, Republic of North Macedonia.

[thumbnail of Kniga na apstrakti_finalna (1).pdf] Text
Kniga na apstrakti_finalna (1).pdf

Download (833kB)
[thumbnail of Антонио Петров 2022-усна презентација.pdf] Text
Антонио Петров 2022-усна презентација.pdf

Download (1MB)

Abstract

Винските сорти Вранец, Мерло и Франковка се едни од најкултивираните сорти грозје во Македонија и на Балканот. Во современото производство на вино се користат комерцијални видови на квасци кои на некој начин гарантираат добивање на квалитетен финален производ. Брзата и контролирана ферментација, отпорност на високи температури, алкохол, шеќер и сулфур диоксид се само дел од причините за употребата на комерцијалните квасци. Меѓутоа зголемената употреба на таквите квасци доведува до губење на автохтоните квасци. Автохтоните квасци ги поседуваат најдобрите карактеристики типични за секој регион на култивирање, кои се потврдуваат со производство на квалитетни вина. Главната цел на истражувањето е да се споредат вината и нивните карактеристики кога се добиени со ферментација со автохтони(диви) и комерцијални квасци. Граници во производството на виното речиси и да не постојат, секој винар има свои афинитети и стил на производство

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Sanja Kostadinovik
Date Deposited: 30 Jan 2023 12:53
Last Modified: 30 Jan 2023 12:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/31026

Actions (login required)

View Item View Item