Состоби и предизвици во лозарството и винарството

Dimovska, Violeta (2022) Состоби и предизвици во лозарството и винарството. In: Den na stanusina, 6-8 May 2022, Kavadarci. (Unpublished)

[thumbnail of Состојби и предизвици во лозарството и винарство.pdf] Text
Состојби и предизвици во лозарството и винарство.pdf

Download (3MB)
[thumbnail of Ден на Станушина-програма.jpg]
Preview
Image
Ден на Станушина-програма.jpg

Download (148kB) | Preview

Abstract

Врз основа на климатски, почвени, рељефни, агробиолошки, ампелотехнички и агроекономски услови за производство на грозје, во лозарското производство генерално се утврдени следните лозарски единици:

Лозарски реон – претставува поширока географска област која се одликува со слични климатски, почвени и други услови, неопходни за успешно одлгедување на виновата лоза.
Лозарски подреон – претставува потесна географска област во рамките на еден реон, во кој некои еколошки фактори повеќе се разликуваат, при што доаѓа до диференцирање на приносот и квалитетот на грозјето и на виното.
Виногорје – претставува основна територјална единица – област со многу мали варирања на агроеколошките услови при што чини лозарска целина.
Локалитет – претставува помала лозарска област, која се одликува со изразени агроеколошки услови за одгледување на виновата лоза и за производство на грозје и вино со одреден квалитет.
Микролокалитет – најмала лозарска област со специфични агроеколошки услови

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Dimovska
Date Deposited: 26 Jan 2023 16:51
Last Modified: 26 Jan 2023 16:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/31015

Actions (login required)

View Item View Item