Dimovska, Violeta (2022) Состоби и предизвици во лозарството и винарството. In: Den na stanusina, 6-8 May 2022, Kavadarci. (Unpublished)
Text
Состојби и предизвици во лозарството и винарство.pdf Download (3MB) |
|
Preview |
Image
Ден на Станушина-програма.jpg Download (148kB) | Preview |
Abstract
Врз основа на климатски, почвени, рељефни, агробиолошки, ампелотехнички и агроекономски услови за производство на грозје, во лозарското производство генерално се утврдени следните лозарски единици:
Лозарски реон – претставува поширока географска област која се одликува со слични климатски, почвени и други услови, неопходни за успешно одлгедување на виновата лоза.
Лозарски подреон – претставува потесна географска област во рамките на еден реон, во кој некои еколошки фактори повеќе се разликуваат, при што доаѓа до диференцирање на приносот и квалитетот на грозјето и на виното.
Виногорје – претставува основна територјална единица – област со многу мали варирања на агроеколошките услови при што чини лозарска целина.
Локалитет – претставува помала лозарска област, која се одликува со изразени агроеколошки услови за одгледување на виновата лоза и за производство на грозје и вино со одреден квалитет.
Микролокалитет – најмала лозарска област со специфични агроеколошки услови
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Violeta Dimovska |
Date Deposited: | 26 Jan 2023 16:51 |
Last Modified: | 26 Jan 2023 16:51 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/31015 |
Actions (login required)
View Item |