Petrov, Antonio and Ilieva, Fidanka and Kostadinovic Velickovska, Sanja and Dimovska, Violeta (2022) Влијанието на начинот на ферментација врз квалитетот на црвените вина произведени од локалитетот Виница. In: III Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 11 Nov 2022, Stip, Republic of North Macedonia.
Text
Kniga na apstrakti_finalna (1).pdf Download (833kB) |
Abstract
Микробиологијата е наука која ги проучува морфологијата, физиологијата, генетиката и екологијата на малите организми – микроорганизми, како и нивната
улога и значење во животот на човекот и животната средина. Микроорганизмите
учествуваат во трансформацијата на материите, а процесите кои ги
предизвикуваат се познати уште многу одамна.
Улогата на квасците во процесот на трансформација на гроздовиот сок во
вино е разработена уште во втората половина на 19 век, кога спроведените
истражувања на Луј Пастер наведуваат на тоа дека алкохолната ферментација се
одвива со помош на мали живи организми, а не дека всушност се одвиваат само
„безживотни“ хемиски реакции
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Sanja Kostadinovik |
Date Deposited: | 26 Jan 2023 16:58 |
Last Modified: | 26 Jan 2023 16:58 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/30834 |
Actions (login required)
View Item |