Влијанието на начинот на ферментација врз квалитетот на црвените вина произведени од локалитетот Виница

Petrov, Antonio and Ilieva, Fidanka and Kostadinovic Velickovska, Sanja and Dimovska, Violeta (2022) Влијанието на начинот на ферментација врз квалитетот на црвените вина произведени од локалитетот Виница. In: III Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 11 Nov 2022, Stip, Republic of North Macedonia.

[thumbnail of Kniga na apstrakti_finalna (1).pdf] Text
Kniga na apstrakti_finalna (1).pdf

Download (833kB)

Abstract

Микробиологијата е наука која ги проучува морфологијата, физиологијата, генетиката и екологијата на малите организми – микроорганизми, како и нивната
улога и значење во животот на човекот и животната средина. Микроорганизмите
учествуваат во трансформацијата на материите, а процесите кои ги
предизвикуваат се познати уште многу одамна.
Улогата на квасците во процесот на трансформација на гроздовиот сок во
вино е разработена уште во втората половина на 19 век, кога спроведените
истражувања на Луј Пастер наведуваат на тоа дека алкохолната ферментација се
одвива со помош на мали живи организми, а не дека всушност се одвиваат само
„безживотни“ хемиски реакции

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Sanja Kostadinovik
Date Deposited: 26 Jan 2023 16:58
Last Modified: 26 Jan 2023 16:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/30834

Actions (login required)

View Item View Item