Temelkov, Aleksandar and Ivanova, Violeta (2022) Антиоксидантен потенцијал на црвени вина. In: III Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 11 Nov 2022, Stip, Republic of North Macedonia.
Text
Aleksandar Temelkov-Prezentacija.pdf Download (3MB) |
|
Text
Aleksandar Temelkov et al.Book of abstracts.pdf Download (1MB) |
|
Text
Kniga na apstrakti_finalna.pdf Download (833kB) |
Abstract
Полифенолите се важни соединенија кои се одговорни за бојата, вкусот, стабилноста и целокупниот квалитет на грозјето и виното. Овие соединенија поседуваат антиоксидантни, антибикробни и антиканцерогени својства. Во оваа истражување е проучуван антиоксидантниот потенцијал на црвени вина од сортите Вранец, Мерло и Каберне Совињон, добиени во различни години на производство. Антиоксидантната активност беше определена со примена на DPPH метод. Во овој метод се користи 2,2-дифенил-1-пикрилхидразил радикал (DPPH), кои има максимална апсорбанца на 515 nm. Беше конструирана калибрациона крива со стандарден раствор од Тролокс, растворен во метанол, во концентрационен опсег од 0,19 до 0,93 mM. Беше утвдрдено дека антиоксидантната активност на анализираните вина се движи во граници од 10 до 18 mmol/L еквиваленти на Тролокс, со што се потврдува дека македонските вина имаат висок антиоксидантен потенцијал, кој има корисни придобивки за здравјето на луѓето.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Subjects: | Natural sciences > Chemical sciences Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Violeta Ivanova Petropulos |
Date Deposited: | 15 Dec 2022 10:06 |
Last Modified: | 15 Dec 2022 10:06 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/30681 |
Actions (login required)
View Item |