Конзерваторско-реставраторски работи на археолошки локалитет Кале-Црвена Црква

Nacev, Trajce (1998) Конзерваторско-реставраторски работи на археолошки локалитет Кале-Црвена Црква. Зборник VIII, VIII.

[thumbnail of Конзерваторско-реставраторски работи на архео. локалитет Кале-црвена црква.pdf]
Preview
Text
Конзерваторско-реставраторски работи на архео. локалитет Кале-црвена црква.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Археолошкиот локалитет Кале се наоѓа на устието меѓу реките Злетовска и Брегалница, во близина на селото Крупиште. Целите на овој труд се да се прикажат конзерваторско-реставраторските работи на црквата Црвена Црква, во периодот од 1996-1998 година. Систематските истражувања на овој локалитет започнаа во 1975 година под раководство на Блага Алексова и продолжија во 1981 и 1984 година. Црквата која што беше предмет на истраќување датира од V или VI век.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:31
Last Modified: 05 Dec 2012 10:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3044

Actions (login required)

View Item View Item