Баргала, истражување од 1988 година со преглед на позначајните наоди од досегашните истражувања на средновековната некропола

Nacev, Trajce and Beldedovski, Zvonko (1996) Баргала, истражување од 1988 година со преглед на позначајните наоди од досегашните истражувања на средновековната некропола. Зборник, VII, VII.

[thumbnail of Баргала, истражување 1988 година.pdf]
Preview
Text
Баргала, истражување 1988 година.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Во 1988 година Институтот за конзервација на културни споменици и Музејот на град Штип извршија археолошко истражување на срдновековната некропола во близина на црквата Св. Ѓорѓи, на археолошкиот локалитет Баргала. Археолошките истражувања од 1966 година открија ранохристијански град Баргала, кој бил ранохристијански центар во источна Македонија. Градот опстојувал во текот на четвртиот, петиот и шестиот век се до неговото уништување од страна на словенските и аварските племиња, во текот на последните години на VI век. Тогаш уништениот град бил населен со словенски племиња. Црквата Св. Ѓорѓија и некрополата која е изградена близу црквата се доказ за тоа.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:28
Last Modified: 05 Dec 2012 10:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3035

Actions (login required)

View Item View Item