Археолошки истражувања и конзерваторско-реставраторски работи на археолошки локалитет Градиште

Nacev, Trajce (2003) Археолошки истражувања и конзерваторско-реставраторски работи на археолошки локалитет Градиште. Zbornik IX-X.

[thumbnail of Архе. истражувања и конзерваторско-реставраторски работи на архео. локалитет Градиште.pdf]
Preview
Text
Архе. истражувања и конзерваторско-реставраторски работи на архео. локалитет Градиште.pdf

Download (12MB) | Preview

Abstract

Археолошкиот локалитет Градиште се наоѓа во близина на градот Делчево, Р. Македонија. Локалитетот зафаќа површина од околу 2 хектари.Поделен е во три дела: Акрополис, јужно и северно предградие. Според пронајдените наоди, може да се утврди дека локалитетот потекнува од Бронзеното време. Во периодот од XIV до XVI век акрополата била претворена во некропола, а јужното предградие во тврдина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 05 Dec 2012 09:31
Last Modified: 05 Dec 2012 09:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3026

Actions (login required)

View Item View Item