Општина Демир Хисар

Dimitrov, Nikola and Ognenovski, Trajko (2020) Општина Демир Хисар. Other. Општина Демир Хисар, Демир Хисар.

[thumbnail of Монографија,Општина Демир Хисар,2020.pdf]
Preview
Text
Монографија,Општина Демир Хисар,2020.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Монографскиот труд Општина Демир Хисар воопшто не е случаен. Имено, требаше само иницијатива, труд и стрпливост, да се отргне од заборав дел од животот на општината и четириесетината населби.
Векови и векови овој народ бил подразлично ропство, за на крајот да биде слободен. Низ македонската земја пустошеле разни освојувачи, се одиграле повеќе буни и востанија, како идве балкански и две светски војни при што Македонија многупати била парчена и поделувана.
Низ целиот период Демир Хисарбил нераскинливдел од Македонија. Демир Хисар е подрачје со еднакви историски, општествено- политички, јазични, етнофолклорни, културни, уметнички и верски одлики Областа Демир Хисар,според новата административно територијална поделба припааѓа на Општина Демир Хисар која заедно со градот Демир Хисар има 41 рурална населба.
Монографскиот труд е посветен на општината, населбите на народот во Демир Хисар. На народот кој организирал борби, востанија, буни, напади, биле уништувани, но никој одпоробувачите не успеал докрај да ги уништи.
Во монографијата изнесени се мноштво податоци за начинот на живот, за првите жители, за нивните занимања,нивната борба, за образованието, за културно–историскиот живот, за миграцијата, за нивните падови и успеси, и за уште многудруги активнсоти кои се одиграле во текот на долгото минато.
Монограцијата има за цел на сите да им ги приближи најглавните случувања кои се одигралево општината, да се направи напор тоа што е пренесувано од колено на колено трајно да се зачува за идните поколенија.

Item Type: Monograph (Other)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 30 Dec 2020 09:10
Last Modified: 30 Dec 2020 09:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26940

Actions (login required)

View Item View Item