Компарација на физичките и хемиските карактеристики на материјали за директно прекривање на пулпата

Rendzova, Vasilka and Apostolovska, Silvija and Janikevik Ivanovska, Danijela and Eftimovska, Mira and Koloska, Valentina and Ristoska, Sonja (2015) Компарација на физичките и хемиските карактеристики на материјали за директно прекривање на пулпата. In: VII Конгрес на стоматолозите од Mакедонија со меѓународно учество, 11-14 June 2015, Ohrid.

[thumbnail of ohrid 2015.pdf] Text
ohrid 2015.pdf

Download (377kB)
[thumbnail of poster ohrid.pdf] Image
poster ohrid.pdf

Download (435kB)

Abstract

Цел на оваа студија беше да се оценат биолошките и физичките својства на TheraCal, Biodentine I Calcimol.
По подготовка на TheraCal, Biodentine I Calcimol го анализиравме ослободувањето на калциумови и хидроксилни јони за период од 24 цаса, 7 и 14 дена.
Сите испитувани материјали ослободуваат калциумови и хидроксилни јони за време на испитуваниот период.
Способноста на Theracal i Biodentine I Calcimol да ослободуваат калциумови јони за одреден период може да го стимулираат создавањето на апаитни кристали како и формирање на нов дентин.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Danijela Janikevik
Date Deposited: 15 Mar 2021 07:38
Last Modified: 15 Mar 2021 07:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26939

Actions (login required)

View Item View Item