Руски рулет со светската економија

Paceskoski, Vlatko (2012) Руски рулет со светската економија. Faktor.mk.

[thumbnail of 1627] Text
1627

Download (62kB)

Abstract

Она што денес го гледаме во светската економија, е се поостра борба на група капиталисти облечени со различно национално руво кои се трудат конкурентите и своите работници да ги примораат, да ја платат цената на глобалната криза , предизвиканa со финансискиот крах во 2008г. Прашањето кој ќе ја плати цената за сите долгови, доведува до борба помеѓу водечките капиталистички земји, која непосредно ќе има влијание и консеквенции врз иднината на светската економија. Ваквата тенденција, претставува борба помеѓу земјите доверители со висок трговски суфицит и стапка на штедење ( најмногу Кина и Германија)од една страна и од друга страна, националните економии со огромен трговски дефицит и висока стапка на задолженост (најмногу САД, и високо задолжените земји во ЕУ).

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vlatko Paceskoski
Date Deposited: 30 Nov 2012 17:45
Last Modified: 30 Nov 2012 17:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2693

Actions (login required)

View Item View Item