Научните концепции на д-р Андрија Штампар за организација на медицинската служба во Кралството на СХС

Josimovska, Verica (2020) Научните концепции на д-р Андрија Штампар за организација на медицинската служба во Кралството на СХС. Yearbook, Faculty of Educational Sciences, IX (9). pp. 61-66. ISSN 1409-9187

[thumbnail of zbornik.pdf]
Preview
Text
zbornik.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Принципите врз кои била организирана здравствената служба во Кралството на СХС се однесувале на интеграција на превентивната и куративната медицина со нагласен акцент на превентивата. Во теориска и практична смисла, постоечката организација успеала да примени превентивно-хигиенски и социјално-медицински сфаќања кои одговарале на една аграрна земја. Голем придонес во градењето на здравствената служба имаат принципите воспоставени од д-р Андрија Штампар.
Клучни зборови: социјално-медицинска служба, здравствена заштита, Кралство на СХС, Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 30 Nov 2020 10:03
Last Modified: 30 Nov 2020 10:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26800

Actions (login required)

View Item View Item