Чудесното и реалистичното во прозата на Глигор Поповски

Denkova, Jovanka (2020) Чудесното и реалистичното во прозата на Глигор Поповски. Mуза, Skopje. ISBN 978-608-4906-09-4

[thumbnail of Г.Поповски.pdf]
Preview
Text
Г.Поповски.pdf

Download (334kB) | Preview

Abstract

Во книгата ,,Чудесното и реалистичното во прозата на Глигор Поповски“, се прави еден осврт на одреден квантум на дела од Глигор Поповски и застапеноста на чудесните (сказновидните) и реалистичните елементи во нив.
Книгата е конципирана во два дела. Во првиот насловен како Чудесното во прозата на Глигор Поповски се утврдуваат (уште еднаш!) основните постулати врз кои се потпира сказната како литературен жанр. Во вториот дел од оваа студија, повторно се разработени две дела: Бојан и Заборавениот колосек, при што се издвојуваат сите оние елементи кои придонесуваат некое дело да се нарече реалистично.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 31 Aug 2020 07:36
Last Modified: 31 Aug 2020 07:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24394

Actions (login required)

View Item View Item