Искуството и мотивацијата на христијанинот како патник во патниот сообраќај во манастирскиот туризам од источна Македонија

Koteski, Cane and Gorgieva, Tatjana (2020) Искуството и мотивацијата на христијанинот како патник во патниот сообраќај во манастирскиот туризам од источна Македонија. Bulletin of Papers ASA - 2014-2015 (30-31). pp. 49-60. ISSN 0352-3497

[thumbnail of ИСКУСТВОТО И МОТИВАЦИЈАТА НА ХРИСТИЈАНИНОТ КАКО ПАТНИК ВО ПАТНИОТ СООБРАЌАЈ ВО МАНАСТИРСКИОТ ТУРИЗАМ ОД ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА.pdf]
Preview
Text
ИСКУСТВОТО И МОТИВАЦИЈАТА НА ХРИСТИЈАНИНОТ КАКО ПАТНИК ВО ПАТНИОТ СООБРАЌАЈ ВО МАНАСТИРСКИОТ ТУРИЗАМ ОД ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА.pdf

Download (743kB) | Preview

Abstract

Певозот или транспортот е активност преку која верниците христијани започнуваат да се движат и да го совладуваат просторот, мотивирани да се стигне до манастирите (место, дестинација), започнувајќи од појдовно место до завршна точка.
Во овој научен труд претставено е едно патување на христијани верници од Скопје со туристички аранжман во посета на манастири, бања, и гастрономски специјалитет во Источниот дел на Македонија.
За туристичкиот транспорт на совладување на просторот се користи превозно сретство високо квалитетен мини автобус организиран преку агенцијата “Арбо травел”-Скпоје. Патувањето е во источниот дел на нашата земја токму поради мирот, зеленилото и еко природните убавинии реткости како и благонаклонетоста на локалното население кон Бога нивната градба на нови храмови и топло срдечна насмевка и прифаќање на туристите. Изградбата на инфраструктурата е надополнета со новиот афтопат кон Штип и експресните патишта од Велес кон Штип, Штип –Кочани и Штип-Радовиш, преку кои побрзо го совладуваме патот до дадена дестинација на овој регион.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cane Koteski
Date Deposited: 21 Apr 2020 10:22
Last Modified: 21 Apr 2020 10:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23984

Actions (login required)

View Item View Item