Македонците во рамките на балканските земји меѓу двете светски војни- Практикум

Josimovska, Verica and Cepreganov, Todor (2020) Македонците во рамките на балканските земји меѓу двете светски војни- Практикум. ISBN 978-608-244-711-7.

Full text not available from this repository.

Abstract

Практикумот „МАКЕДОНЦИТЕ ВО РАМКИТЕ НА БАЛКАНСКИТЕ ЗЕМЈИ МЕЃУ ДВЕТЕ СВЕТСКИ ВОЈНИ“ е наменет за студентите од прв циклус на студии од студиската програма Историја на Факултетот за образовни науки при УГД – Штип.
Практикумот е концепиран согласно со наставната програма за предметот „Македонците во рамките на Кралството СХС/Југославија, Бугарија и Грција (1919-1939). Се состои од 6 поглавја со наслови што соодветствуваат со поглавјата од скриптата „Македонците во рамките на балканските земји меѓу двете светски војни“ со што го олеснува следењето на понудениот материјал.
Содржи прашања, документи, текстови и слики со кои од студентите се бараат анализи, споредби, описи, градење на критички став, преку кои ќе ја прикажат положбата на Македонците во рамките на балканските држави, поделеноста во македонското национално движење, ставовите на големите сили и балканските држави кон македонското прашање и сл.
Се надеваме дека Практикумот кај студентите ќе поттикне дополнителни проучувања за оваа проблематика.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 23 Mar 2020 11:14
Last Modified: 23 Mar 2020 11:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23941

Actions (login required)

View Item View Item