Компаративна анализа на безбедносната соработка во Европа и во Пацифик-Азија

Iliev, Andrej and Petrovski, Aleksandar and Petreski, Drage (2011) Компаративна анализа на безбедносната соработка во Европа и во Пацифик-Азија. Contemporary Macedonian Defence – International Scientific Defence, Security and Peace Journal (22). pp. 33-43. ISSN 1409-8199

[thumbnail of SMO br.22 UGD paper.pdf]
Preview
Text
SMO br.22 UGD paper.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Овој труд врши компаративна анализира на регионалната безбедносна соработка во Европа и во Пацифик-Азија, при што го застапува гледиштето дека најголемата разлика помеѓу двете безбедносни архитектури се состои во суштинската улога на мултилатералните елементи во Европа во однос на Пацифик-Азија.
Безбедносната соработка во Европа еден период беше минимизирана со цел да се спречат конфликтите во Западна Европа, како и помеѓу Истокот и Западот на Европа,
нешто што во голема мерка останува отсутно во Пацифик-Азија.
Ова доведе до тоа европските земји повторно да го концептуализираат суверенитетот на начин што овозможува развој на ефективни форми на мултилатерализмот.
Во трудот се врши анализа на успесите и неуспесите на регионалните институции и се заклучува дека безбедносна архитектура во Европа е поефикасна отколку во Пацифик-Азија од крајот на Студената војна, при што ова прави Европа да се смета за извозник на безбедност.
Главната причина за ова се чини дека лежи во способноста на европскиот мултилатерализам да се изгради на својата „постмодерна“ концепција на суверенитет.
Спротивно на тоа, Пацифик-Азија, со исклучок на Јапонија, останува надвор од модерниот концепт на суверенитетот.
Од друга страна пак, „глобализацијата“, бара ефикасна мултилатерална безбедносна соработка, а со тоа и подготвеност да се прифатат ограничувањата на националниот суверенитет.
Клучни зборови: мултилатерализмот, безбедносна соработка, суверенитет, безбедносна архитектура

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Military Academy
Depositing User: Andrej Iliev
Date Deposited: 03 Feb 2020 12:07
Last Modified: 03 Feb 2020 12:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23684

Actions (login required)

View Item View Item