Националната мобилизација во Република Грција во однос на Македонското прашање

Ljorovski, Dimitar and Tasev, Donco and Stojanovski, Strasko (2019) Националната мобилизација во Република Грција во однос на Македонското прашање. Годишен зборник на Правен факултет. pp. 71-89. ISSN 1857-7229

[thumbnail of Godisen zbornik broj 8 Praven fakultet.pdf]
Preview
Text
Godisen zbornik broj 8 Praven fakultet.pdf

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of Godisen zbornik 8.pdf]
Preview
Text
Godisen zbornik 8.pdf

Download (540kB) | Preview

Abstract

Современите аспекти на „Македонското прашање“ во голема мера се поврзани со т.н. „разлики околу името“ Република Македонија, кои со годините, еволуираа во мултидимензионален спор помеѓу Македонија и Грција, инкорпорирајќи повеќе спорни аспекти поврзувајќи во себе различни политички, семантички, културни, етнички и историски прашања. Оттука, при секое интензивирање на процесот на преговори, вклучително и протекувањето на информации во текот на преговорите, или склучувањето на т.н. Преспански договор, беа проследени со одредено ниво на флуктуирачка чувствителност и мобилизација на граѓаните, делови на граѓанскиот сектор, но и одредени (полу)независни институции во двете држави, при што истите себе си се определуваат како „заштитници на нацијата“.
Следејќи ја динамиката на текот на настаните, во овој труд ќе се направи обид за компаративна анализа на прашањата за генерирање на политичка мобилизација во Грција, поврзани со „Македонското прашање“. Преку ваквите анализи се обезбедува контекстуална опсервација на реакциите на грчкото јавно мислење за процесот на преговори помеѓу официјалните Влади на Македонија и Грција. Притоа, се опфатени новите процеси на преговарање од 2017 година, проследени со масовни собири и протести во Атина и Солун во почетокот на 2018 година, а во услови на презентирање на последните идеи во тој период на специјалниот претставник на ООН Метју Нимиц.
Клучни зборови: Македонско прашање, политичка мобилизација, Македонија, Грција, спорот за името.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 30 Jan 2020 14:10
Last Modified: 30 Jan 2020 14:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23619

Actions (login required)

View Item View Item