Одредување на квалитет на храна - учебник

Kostadinovic Velickovska, Sanja and Andronikov, Darko and Saneva, Dusica (2019) Одредување на квалитет на храна - учебник. ISBN 978-608-244-676-9 .

Full text not available from this repository.

Abstract

Ракописот содржи девет поглавја во кои подробно се елаборирани храна и исхрана, биохемиска карактеризација на храната, конзервирање на храната, адитиви и зачини за подобрување на квалитетот и органолептичките својства на храната, квалитет и безбедност на храната, контаминација на храна, одредување на квалитет на месо, кокошкини јајца и мед како и најупотребувани техники за контрола на квалитетот на храната. Исто така, во овој ракопис додадени се и три практични вежби во деветтото поглавје и тоа: одредување на квалитет на зачините ким и спеарминт, идентификација и квантификација на диетален сок со високоефикасна течна хроматографија и контрола на квалитет на зачините ким, цинамон, каранфилче, кумин и анасон. Овој учебник е наменет за студентите на Факултетот за туризам и бизнис логистика, отсек Гастрономија и хотелско-ресторанска насока, со фонд на часови 2+1+1.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Sanja Kostadinovik
Date Deposited: 15 Jan 2020 09:30
Last Modified: 15 Jan 2020 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23261

Actions (login required)

View Item View Item