Рударството во антиката во Р С МАкедонија

Nacev, Trajce and Angelovski, Bosko (2019) Рударството во антиката во Р С МАкедонија. In: Меѓународна научна конференција.

[thumbnail of PROGRAMME & ABSTRACTS.pdf]
Preview
Text
PROGRAMME & ABSTRACTS.pdf

Download (932kB) | Preview
[thumbnail of Prezentacija.pdf]
Preview
Text
Prezentacija.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Рударството како потенцијал извршило силно влијание врз формирањето и развојот на цивилизациското живеење, почнувајќи од најстарите епохи на праисторијата. Во тој контекст посредни и непосредни импулси од таа активност се чуствуваат и во нашите краишта, и покрај тоа што не секогаш постојат експлицитни траги. Имено, тоа може да се следи речиси низ сите периоди на праисторијата, а како аргумент за рударењето и развојот на металургијата најчесто се изнесува фактот за присуството на трагите од материјалната култура, односно квантитот на предмети од метал.
Првите поконкретни траги за експлоатацијата на рудните богатства во нашата земја можат да се следат уште од периодот на раната антика, за што покрај конкретните остатоци од згуришта и печки за топење на металите, постојат и пишани податоци преку кои најчесто индиректно може да се согледаат и потврдат активностите поврзани со рударството и металургијата.
Сепак, дали поради степенот на истраженост на рударските населби во нашата земја или пак поради фактичките состојби, оваа дејност својот врв или институционализација ја доживува во периодот на римската доминација, особено во периодот на доцната антика. За развојот на оваа дејност во овој период постојат бројни потврди, а како новина е постоењето на рударските утврдувања, како и присуството на помали воени единици коишто биле ангажирани за одржување на безбедноста на рудниците, односно процесот на експлоатација и транспорт на рудата до крајните одредишта.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 25 Dec 2019 10:17
Last Modified: 25 Dec 2019 10:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23216

Actions (login required)

View Item View Item