Атриуми во ранохристијанските епископски центри во Република Македонија

Nacev, Trajce and Angelovski, Bosko (2019) Атриуми во ранохристијанските епископски центри во Република Македонија. Зборник на трудови Струмица.

[thumbnail of Трајче Нацев - Бошко Ангеловски.pdf]
Preview
Text
Трајче Нацев - Бошко Ангеловски.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Атриумите во 4 и 5 век на целата територија во источното и западното римско царство, имаат иста улога. Тие претставуваат место од каде тргнува целата поворка кон базиликата, без разлика дали прво тргнува првосвештенството или верниците, и во нив остануваат само непокрстените христијани од каде можат да ја слушаат литургијата. Во 6 век како резултат на се поголемиот број на христијани, улогата на атриумите е променета и тие сега не се место, строго определно само за непокрстените туку и за покрстените христијани од каде можат да ја следат литургијата.
На територијата на Р.Македонија, во рамките на археолошките истражувања, атриуми, откриени се во епикоспките центри: Стоби, Хераклеја, Скупи, Лихнид и Баргала.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 25 Dec 2019 10:10
Last Modified: 25 Dec 2019 10:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23214

Actions (login required)

View Item View Item