Развој и воведување на методологија за определување на цената на чинење на услугите и производите во функција од бараното ниво на квалитет

Kuzinovski, Mikolaj and Zebrowski, Henryk and Cichosz, Piotr and Tomov, Mite and Trajchevski, Neven and Nedelkovski, Mirce and Jovchevski, Ljupco and Kevilovski, Ognen and Kitanovski, Kire and Tiricovski, Dragi and Gonovski, Blagoja and Josifovski, Vasko (2005) Развој и воведување на методологија за определување на цената на чинење на услугите и производите во функција од бараното ниво на квалитет. [Project]

[thumbnail of P3.pdf]
Preview
Text
P3.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Согледувајки ги трендовите во металопреработувачката индустрија во Република Македонија и пошироко, а особено потребата за ефикасно работење во услови на висока конкуренција, стручниот колегиум оцени дека примарна задача во наредниот период е примена на методологија за определување на вистинската цена на чинење на услугите и производите, а како основа се наведува евиденцијата и анализата на вкупните трошоци кои произлегуваат од начинот на изведувањето на услугите и реализацијата на производите, земајки ги во предвид сите организациони единици во нретпријатието. На тој начин се опфатени сите трошоци неопходни за обезбедување на потребното ниво на квалитет на услугите и производите. Воедно посебен акцент е ставен на дефинирањето на причините кои ги зголемуваат производните трошоци, како и во давање на конкрeтни препораки за нивно отстранување или намалување на нивното влијание.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Neven Trajchevski
Date Deposited: 24 Dec 2019 12:42
Last Modified: 24 Dec 2019 12:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23190

Actions (login required)

View Item View Item